Jaarrekening 2018 Edam-Volendam

Ruimtelijke Ontwikkeling

Gebiedsontwikkeling

Portefeuillehouder:  Albert Koning
Afdelingshoofd: Stefan Steur

Doelen en ambities

Voor gebiedsontwikkelingen in Edam-Volendam willen wij:

  • In bestemmingsplannen meer rekening houden met wenselijke toekomstige ontwikkelingen.
  • Met de herontwikkeling van de Maria Goretti locatie streven wij naar een kwaliteitsverbetering van de leefomgeving in het centrum van Volendam.
  • Het Europaplein ontwikkelen tot een belangrijker, levendig onderdeel van het centrum van Volendam.
  • De Lange Weeren wordt gezien als de ruimtelijke afronding van Volendam.
  • Korsnäss is een belangrijke woningbouwontwikkeling voor Edam.
  • Het Tase-terrein in Volendam moet worden ontwikkeld, rekening houdend met de omgeving.

Wat wilden we daarvoor doen

  • Flexibilisering en deregulering

In bestemmingsplannen gaat meer rekening worden gehouden met wenselijke toekomstige ontwikkelingen (gebruik en bebouwing). Er gaat meer ruimte komen voor maatwerk, zodat afwijkingen en lange procedures minder nodig zullen zijn.
De ambities op het gebied van dienstverlening en organisatieontwikkeling zullen mede worden vormgegeven in het kader van de implementatie van de Omgevingswet.

  • Herontwikkeling Maria Goretti

Het project Maria Goretti is aangewezen als één van de majeure projecten. Het gaat om het ontwikkelen van een grotere en veilige turnaccommodatie en herontwikkeling van de locatie ten behoeve van woningbouw. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken moeten de huidige gebruikers (Stichting Turnpromotie Edam- Volendam -STEV en  Club- en Buurthuiswerk -CBW) elders worden gehuisvest.

  • Europaplein en omgeving

Het project Europaplein is eveneens aangewezen als één van de majeure projecten. Het project heeft prioriteit vanwege de samenhang met de activiteiten ter verbetering van de voorzieningen voor toerisme en de verkeerssituatie die daarmee samenhangt. Verder is er een samenhang met het versterken van het toeristisch product door een aantrekkelijker centrum vorm te geven zowel in uiterlijk als gebruik.

  • Herontwikkelingen voormalig Kornäss-terrein

In het verslagjaar zijn we bezig geweest met het voorbereiden en het vaststellingsproces voor het bestemmingsplan Korsnäss-terrein. Wij faciliteren van het initiatief van V.o.f. Baandervesting om in overleg te gaan met de lokale bewoners en verenigingen via de klankbordgroep.

  • De Lange Weeren

Voor de ontwikkeling van deze grootschalige uitleglocatie, loopt een continu ontwikkelingsproces waaronder afstemming met Rijk en Provincie. We werken aan het proces voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gerelateerd aan de Omgevingswet.

  • Herontwikkeling Tase-terrein

Om het voormalig Tase-terrein te herontwikkelen is onderzoek nodig naar mogelijke invullingen en oplossingen voor verkeersknelpunten. Dit resulteert in visievorming en planvorming voor het voormalig Tase-terrein en omgeving.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wat hebben we ervoor gedaan?

  • Flexibilisering en deregulering

Begin 2018 is een aantal bestemmingsplannen vastgesteld, zoals: bedrijventerrein Julianaweg, Schepenmakersdijk 12-16,  Oorgat 21-23, Dorpskernen 2016, een paraplubestemmingsplan parkeren en stedenbouwkundige bepalingen, wijzigingsplan Buitengouwweg 2 Middelie.
Eind 2017 is nog het bestemmingsplan Stadsgezicht Edam vastgesteld, waarna het in 2018 onherroepelijk in werking is getreden.
Voor Edam-Zuid is in mei 2018 een beheersverordening vastgesteld ter vervanging van het bestemmingsplan uit 2009. Het beheersplan zorgt voor een adequate planologische regeling. Tegelijkertijd wordt Edam-Zuid onderwerp van de pilot Omgevingsplan.
In 2018 is ook een start gemaakt met het actualisering van het bestemmingsplan Nieuw Volendam (uit 2009). Voor dit plangebied wordt met een nieuw bestemmingsplan voorgesorteerd op de Omgevingswet met als vernieuwing: mogelijkheden om het bestemmingplan overzichtelijker, eenvoudiger en flexibeler te maken.            
Wat flexibilisering en deregulering betreft zijn Edam-Zuid en Nieuw-Volendam, maar ook het plan de Lange Weeren, en pilots in het kader van de Omgevingswet beoordeeld.

  • Herontwikkeling Maria Goretti

2018 stond in het teken van de onderhandelingen met alle betrokken partijen. De onderhandelingen met de Vooruitgang over de invulling van de locatie zijn afgerond. Het concept-bestemmingsplan dat in principe al gereed lag om in procedure te worden gebracht zal moeten worden aangepast om te zijner tijd invulling te kunnen geven aan nieuwe onderhandelingsresultaten.  
Contracten voor huur en beheer van het gymsportcentrum zijn nog niet verder dan een intentieovereenkomst. Gewerkt is aan het ontwerp van een nieuw gymsportcentrum in de Broeckgouw, hiervoor is een bouwteam samengesteld en een Voorlopig Ontwerp (VO) vervaardigd.

  • Europaplein en omgeving

In 2018 is uitvoering gegeven aan de herinrichting van het nieuwe Europaplein.
Begin 2018 is gestart met het vervangen van de riolering onder de Zeestraat. In april 2018 is dit werk afgerond. Daarna is aan de slag gegaan met de herinrichting en deze werkzaamheden zijn nu volop bezig.

  • Herontwikkelingen voormalig Kornäss-terrein

Het ontwikkelingsproces is door de klankbordgroep, onder leiding  van de Vof, waarbij  de gemeente een faciliterende taak heeft, doorgezet. Dit heeft geleid tot een participatieproces, op basis waarvan een concept van een ruimtelijk plan, dat voorziet in een evenwichtig woningbouwprogramma, is opgesteld.
Door een discussie over het plan, planomvang en met name het parkeren, is er nog geen zicht op een concrete woningbouwontwikkeling.

  • De Lange Weeren

Het ontwikkelingsproces is doorgezet en samen met de ontwikkelaar Scholtens Projecten II BV hebben wij onderzocht of de ontwikkeling van De Lange Weeren haalbaar is. Inmiddels is er meer scherpte verkregen over de door de betrokken partijen te ondernemen stappen en aan te leveren informatie om de raad opnieuw te kunnen laten debatteren over de nut en noodzaak van de Lange Weeren.
Over het bestuursakkoord Pilot Waterlands Wonen is uitgebreid gesproken met de regiogemeenten en met de provincie; tot nu toe niet met positief resultaat, maar constructief overleg is nog gaande.
De relatie met de derde Ontsluitingsweg is dat de aanleg van deze weg een voorwaarde is voor de planontwikkeling.  De flessehals hierbij lijkt de grondverwerving te zijn.
De Lange Weeren is door het Rijk aangemerkt als een voorbeeldplan in het kader van de invoering van de nieuwe Omgevingswet.

  • Herontwikkeling Tase-terrein

Er is  onderhandeld over mogelijke verwerving van eigendommen in de omgeving.
Voorts is de gedachtevorming in gang gezet over de omvang van de ontwikkellocatie van het Tase-terrein en zijn omgeving, waarbij tevens gekeken is naar de gewenste verkeersafwikkeling. De komende periode wordt gebruikt om dit proces te continueren, in relatie tot het huidige gebruikscontract van het terrein.

ga terug