Portefeuillehouder: Albert Koning
Doelen en ambities
Wonen
- Het bevorderen van een goed woonklimaat in alle kernen, met respect voor lintbebouwing en passend in de omgeving van het landschap.
- Het realiseren van een evenwichtige woningvoorraad en doorstroming op de woningmarkt. Hiertoe zal per separaat te ontwikkelen locatie worden gekeken naar de specifieke woningbehoefte.
- Het inspelen op behoeften van specifieke doelgroepen, zoals senioren en starters, jonge gezinnen en éénpersoonshuishoudens bij de herontwikkeling en herbestemming van vrijkomende locaties.
Wat wilden we daarvoor doen
- Bescheiden woningbouw in alle kernen
Het voorzien van kwalitatieve en kwantitatieve autonome woningbehoefte in de toekomst, zowel in de huur- en koopsector. Op basis van opgestelde woningbouwprognose en de demografische ontwikkelingen zijn het woonbeleid en het bouwprogramma uitgevoerd waarin rekening wordt gehouden met processen van individualisering en vergrijzing waardoor er meer éénpersoonshuishoudens zullen zijn.
- Evenwichtige woningvoorraad
Om inwoners prettig te laten wonen in diverse woonmilieus. Evenwichtige en rechtvaardige woonruimteverdeling waarin mensen met een laag inkomen in aanmerking komen voor een sociale huurwoningen. Daarnaast het realiseren van de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen voor de doelgroepen; de senioren, de starters, jonge gezinnen in alle kernen. Daarvoor is het van belang dat de woningbehoefteonderzoeken voor de gemeente als geheel en per ontwikkeling up to date zijn.
- Wonen
Vanuit de vastgestelde Woonvisie voert de gemeente regie voor de komende vijf jaar over het woonbeleid door in goed overleg met woningcorporaties, marktpartijen en het maatschappelijk middenveld tot beleidskeuzen te komen en vervolgens met deze partners afspraken te maken over de uitvoering van dit beleid.
- Herbestemming vrijkomende locaties
De vrijkomende locaties Kraaiennest en Cultureel Centrum in Oosthuizen, maar ook de Botterschool in Edam en de Blokwhere in Volendam behoeven herbestemming. Over de locaties is in maart 2017 door de raad aangegeven dat de gemeente niet zelf als ontwikkelaar zou moeten optreden. De locaties zullen ook aan de woningcorporaties worden voorgelegd als mogelijke ontwikkellocaties.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Bescheiden woningbouw in alle kernen
De ambitie uit de Woonvisie was om gemiddeld 125 woningen per jaar toe te voegen aan de woningvoorraad. In totaal zijn gemiddeld 121 woningen gerealiseerd per jaar. Dit is goed een gemiddelde, maar dat neemt niet weg dat er meer vaart moet komen tot snelle realisatie van de geplande woningbouw in de komende jaren vóóral ten behoeve van de doelgroepen ‘’senioren, ‘starters’ en ‘jonge gezinnen’.
Daarnaast is er een lijst samengesteld van inbreidingslocaties met de bijbehorende ‘Meetlat’ om de kleine bouwplannen en initiatieven te beoordelen.
- Evenwichtige woningvoorraad
Vanwege de recente ontwikkelingen op de woningmarkt is er een woningmarktonderzoek in de kernen verricht om inzicht te krijgen in de kwalitatieve en kwantitatieve woningbehoefte per kern. In het kader van de gemaakte prestatieafspraken voor komende vier jaar zijn we bezig met onze woningcorporaties en de regiopartners om beleidsdoeleinden te realiseren door middel van het woonruimteverdelingsysteem, urgentieregeling ten behoeve van woonurgenten en huisvesten van de vergunninghouders/statushouders.
- Wonen
Continuïteit /uitvoering van ons woonbeleid middels de vastgestelde Woonvisie.
Conform de Woonvisie zal de gemeente eens in de twee jaar haar Woonvisie/woonbeleid evalueren en actualiseren, om zo adequaat in te kunnen spelen op de toekomstige veranderingen op het beleidsterrein en de woningmarkt. Eén jaar na de vaststelling van de Woonvisie is er de eerste voortgangrapportage over de beleidsvoornemens van de Woonvisie opgesteld.
- Herbestemming vrijkomende locaties
Dit jaar is aandacht besteed aan de kaderstelling voor de vrijkomende locaties. De gesprekken en onderhandelingen met de woningcorporaties zijn gestart en nog gaande.