Jaarrekening 2018 Edam-Volendam

Ruimtelijke Ontwikkeling

Natuur en landschap

Portefeuillehouder: Hans Schütt

De gemeente Edam-Volendam bestaat nu voor een groot gedeelte uit landelijk agrarisch gebied waarvan een groot gedeelte de status heeft van Natura 2000. Het beheer en gebruik is in handen van de agrarische sector en Staatsbosbeheer (SBB). Belangrijke partijen als Land- en tuinbouworganisatie Nederland (LTO), Provincie, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Staatsbosbeheer en gemeente dienen de juiste balans te vinden tussen alle belangen die hiermee gemoeid zijn. Denk hierbij aan natuurbeheer, subsidies, waterhuishouding, milieu, dier- en volksgezondheid, algemeen beheer en economische waarden als toerisme en recreatie en de agrarische sector.

Doelen en ambities

Wij streven naar beheersing van de kwetsbare omgeving waarbij de belangen van economie (agrarisch), toerisme en recreatie en natuur in balans zijn.

Overpopulatie (bijvoorbeeld door ganzen en smienten) moet worden tegengegaan en tegenover de schade van agrariërs dient een redelijke provinciale vergoeding te blijven bestaan. De gemeente zal dit belang richting de provincie Noord-Holland en Faunabeheer ondersteunen. Daarnaast zullen we bij deze instanties pleiten voor behoud van een natuurbeheersvergoeding voor de agrariërs die actief zijn in onze gemeente.
Het buitengebied in de Purmer en Zeevang blijft open, groen en agrarisch.

Ook het buitendijkse gebied bestaat uit Natura 2000 en vraagt de nodige zorg. De verwachting is dat  de groei van waterplanten sterk zal toenemen en daardoor overlast (zelfs gevaar) voor de watersport op kan leveren. Hiervoor dient maaibeleid ontwikkeld te worden.

Wat wilden we daarvoor doen

  • Positie in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en lokale belangen bewaken

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Er is onderzoek gedaan naar taken en verantwoordelijkheden op dit taakveld en een analyse gemaakt van het bestaand beleid op diverse (overheids)niveaus. Geconcludeerd kan worden dat er reeds veel beleid is vastgesteld en vastgelegd en dat een groot deel hiervan zich buiten gemeentelijk invloedssfeer bevindt en alleen in nauwe (regionale) samenwerking kan worden uitgevoerd. De inspanningen die worden verricht op regionaal niveau (bijvoorbeeld overleg met Metropool Regio Amsterdam - MRA, provincie) worden voortgezet.
ga terug