Portefeuillehouder: Vincent Tuijp, Lieke Sievers
Doelen en ambities
Het realiseren van een veiligere en gezondere samenleving op, waarbij vanuit het lokaal bevoegd gezag een signaal wordt afgegeven dat alcohol- en drugsmisbruik niet geaccepteerd wordt als maatschappelijke fenomeen. Hierbij streven wij naar een integrale aanpak die het alcohol- en drugsmisbruik aanpakt of voorkomt.
Wat wilden we daarvoor doen
- In het kader van preventie wordt ingezet op goede voorlichting aan ouders en jeugd. Maatschappelijke – en sportinstellingen moeten in staat worden gesteld hierin een alternatief te kunnen bieden en hun rol te pakken. Nu de jeugdzorg een verantwoordelijkheid van de gemeente is geworden, is dit des te belangrijker geworden.
- Ter aanvulling op preventieve maatregelen wordt handhavingscapaciteit ter beschikking gesteld. Hierbij kan o.a. gedacht worden aan: bestuurs- en strafrechtelijke maatregelen, specifieke inzet van politie en recherche en de ontmanteling van hennepkwekerijen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
In 2018 is het alcoholgebruik onder jeugd in Edam-Volendam in het kader van het programma LEF onderzocht: de probleemdefiniëring en de nulmeting. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd. Daarnaast is er een denktank geformeerd (duurzame maatschappelijke betrokkenheid), die tot doel heeft zinvolle alternatieven voor onze jeugd te ontwikkelen.
In 2019 volgt de daadwerkelijke start van de uitrol van het Programma LEF.
Het programma LEF heeft tot doel het middelen gebruik terug te dringen. In eerste instantie richten we ons op de doelgroep tot 18 jaar.